Samenstel van drie woningen

Beschrijving

Restaurant "DE LEKPOT", zie geschilderd opschrift. Beeldbepalend samenstel van drie woningen daterend van circa 1900, nu één geheel vormend als restaurant en woning. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Opgetrokken als kuiperij en herberg, naar verluidt met bolbaan. Oorspronkelijk met zichtbare baksteen gecombineerd met gekleurde en witte baksteen bij de strekken, ontlastingsbogen en doorlopende banden zoals te zien op een oude foto.

Hoger opgaand middendeel (nummer 19), onder zadeldak (mechanische pannen) geflankeerd door twee lagere gebouwen (nummer 17 en nummer 21) onder mansardedaken (mechanische pannen) met dakvensters en dakkapellen. Nummer 17 met dwarsvleugel achteraan. Historiserende inslag bij de dakvensters met trapgevels, geblokte ontlastingsbogen en uitkragende rondboogfries op consoles. Gebouwen in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint. Verschillend uitgewerkte muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Beluikte vensters met grote roedeverdeling bij nummer 17.

• BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 109-112.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien