erfgoedobject

Molenaarshuis Molenhof

bouwkundig element
ID
209880
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209880
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarshuis Molenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Molenaarshuis "MOLENHOF" zie houten uithangbord en horend bij de "Plaetse meulen" (zie Molendreef nr. 13), gelegen in een bocht van de Molendreef. Neemt circa 1730 de functie van molenaarswoning over van het "OUD MOLENHOF".

Woonhuis dwars op de straat georiënteerd en schuurstalvolume langs de straat. Het huis is volgens de literatuur opgetrokken circa 1730. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is echter geen bebouwing te zien, de houten molen is afgebeeld ter hoogte van de huidige woning. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845) staat de bebouwing ongeveer met dezelfde configuratie zie huidig. Zowel woonhuis als landgebouw zijn sindsdien vergroot, vermoedelijk op het einde van de 19de eeuw.

Gebouwen met 19de-eeuws uitzicht, gegroepeerd rond een begraasd erf. Opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Woonhuis met opkamer aan de achterzijde en recentere uitbouw. Rechthoekige muuropeningen onder strekken, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters, kroonlijst op klossen en blanco friezen. Schuurstalvolume met enkele bewaarde staldeuren.

  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 158-161.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Molenaarshuis Oud Molenhof

  • Is deel van
    Molendreef


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenaarshuis Molenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209880 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.