Herberg en smidse Sint-Elooi

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg en smidse Sint-Elooi

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Loppem

Beschrijving

Voormalige herberg en smidse "Sint-Elooi", heden café "ST-ELOOI" (zie uithangbord) en kaasspeciaalzaak "D' OUDE SMISSE" (zie geschilderd opschrift). Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem, beschermd bij M.B. van 17/05/1999.

De herberg en smidse gaan in ieder geval terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. De gebouwen zijn gelegen op grond, eigendom van de heerlijkheid Dekenslaten, een leengoed van de deken van Sint-Donaas te Brugge. Dit leengoed vormt een zeer kleine enclave in de dorpskern van Loppem. De bebouwing is afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als diephuis, dwars op het Dorp, eventueel met bijhorend gebouw ten zuiden ervan. Vanaf het einde van de 18de eeuw is de smidse eigendom van de familie Godderis. Philippus Godderis is de eerste 'agent municipal' van de parochie Loppem, die aanvankelijk onder het Franse revolutionaire bewind deel uitmaakt van de gemeente Oostkamp. Hij bekleedt slechts enkele maanden deze functie. Zijn zoon, Jan Godderis, verkoopt in 1837 de smidse aan Augustin Lauwers, de toenmalige Loppemse burgemeester. Jan Godderis blijft smid tot in 1851. Vermoedelijk wordt in deze periode de lage woning met een verdieping opgetrokken en de rotsbepleistering aangebracht. De bebouwing wordt op de Atlas der Buurtwegen (1845) afgebeeld, quasi in U-vorm en palend aan de straat. In 1863 wordt de herberg verkocht aan Louis Vandewalle uit Ruddervoorde (Oostkamp). In 1976 wordt de smidse overgebracht naar een nieuwe werkplaats langs de Steenbrugsestraat. De herbergfunctie blijft tot op heden behouden.

Dubbelhuis (nummer 11) van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), beraapte en roze beschilderde gevel boven een grijze bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting op de begane grond en geprofileerd op de verdieping. De vensters hebben oorspronkelijk een grote roedeverdeling en luiken op de begane grond zoals te zien op een foto uit het interbellum. Brede kroonlijst.

De voormalige smidse (nummer 11A) is op de begane grond verbouwd tot winkel. Halfvrijstaande, witbeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Achteraan enkele lage bijgebouwen onder zadeldaken achter het koor van de Sint-Martinuskerk. In het eerste gebouw twee rondboogvensters.

• ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, W/01580.
  • BONDUEL L., het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 87.
  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 138-140.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien