Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Dieper gelegen landhuis, gebouwd in 1935 zie opschrift door de adellijke familie de Maere, kasteelheren van het "Kasteel d'Aertrycke" dat vroeger op grondgebied Aartrijke lag tot een gedeelte in 1977 bij Torhout werd gevoegd (zie Torhout). Toegankelijk via een beukendreef rechts van de kleine hoeve wellicht horend bij het domein.

Monumentaal landhuis met regionalistische inslag. Zie gevelsteen met opschrift ontworpen in 1935 door architect Gustaaf Vandamme "G. VANDAMME / BOUWMEESTER / 1935 OOSTENDE". Op een andere gevelsteen staat "EIGENDOM DE MAERE".

Bestaande uit meerdere vleugels opgetrokken in oranje baksteen onder schilddaken (zwarte, mechanische pannen) met enkele dakvensters en panoramavensters. Brede rondboogingang met geprofileerde omlijsting onder luifel en via bordestrapje. Links van de deur een terras met bakstenen balustrade en balusters. Enkele bow windows en een erkeruitbouw. Rechthoekige vensters en deurvensters met bewaard schrijnwerk, beluikt en met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Het landhuis ligt in een park palend aan een bos.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien