Hoeve De Maere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Maere

Beschrijving

Kleine hoeve aan de straat zogenaamd "HOEVE DE MAERE" zie opschrift. Wellicht in oorsprong als pachthoeve horend bij het achterin gelegen landhuis. Eigendom van de familie de Maere, kasteelheren van het "Kasteel d'Aertrycke" dat vroeger op grondgebied Aartrijke lag tot een gedeelte in 1977 bij Torhout werd gevoegd (zie Torhout). Het hoevetje staat niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), wellicht dateert het uit het einde van de 19de eeuw.

Dubbelhuis van drie traveeën en schuurstalvolume in bruine verankerde baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) rond een gekasseid erf. Rechthoekige muuropeningen onder strekken of lateien.

Rechts van het huis vertrekt de rechte oprit naar het landhuis nummer 35.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien