Villa Hertarust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Hertarust

Beschrijving

"Villa Hertarust". Voormalige woning, met regionalistische inslag, van professor-geneesheer Karel Nelis (1875-1935) en Augusta Maertens. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Ontworpen door architect Joseph Viérin (Brugge) en gebouwd in 1912 naast "Villa Krekaertvijver". Laatstgenoemde is het buitenverblijf van de familie Maertens en kent in hetzelfde jaar een uitbreiding eveneens ontworpen door architect Joseph Viérin. Herta is volgens de Germaanse mythologie de godin van de vruchtbaarheid.

Oorspronkelijk een rijker uitzicht met pseudovakwerk, open portiek tegen de voorgevel en oplopende erker tegen de rechterzijgevel (zie oude foto). Door het verdwijnen of verbouwen van die elementen heeft het huis de cottage-allure grotendeels verloren.

Gelegen in een ruime en omhaagde (liguster) tuin. Baksteenbouw bestaande uit meerdere vleugels onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen). Grotendeels witbeschilderd, sommige geveltoppen zijn bepleisterd, boven een grijze bepleisterde plint. Bewaard schrijnwerk, toegangsdeur met flankerende venstertjes onder luifel en rechthoekige, meestal beluikte vensters met grote roedeverdeling. De bomenrijke tuin onder meer met beuk is toegankelijk via gietijzeren hekken.

• Boschvogelroute Zedelgem, Aartrijke, s.d., p. 1.
  • BOSCHVOGEL F.R. en JONCKHEERE D., Aartrijke in de oude tijd, Torhout, s.d.
  • NELIS E., Beroemde figuren: Professor Karel Nelis, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere, jg. 3, nr. 11, 1979, p. 73-77.
  • NELIS E., Beroemde figuren: Professor Karel Nelis. Deel 4, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere, jg. 4, nr. 15, 1980, p. 97-102.
  • TACK S., Toren van David, door J. Van Hecke en Joseph Viérin, in DEPOURCQ A., TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 20-22
  • VANDEPUTTE H., De familie Maertens te Aartrijke, in Artiriacum. Tijdschrift van de Heemkundige kring Ambacht Aertrijcke, jg. 24, nr. 1, 2001, p. 20-23.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien