Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg op de hoek met de Dwarsstraat gelegen aan een aftakking van de Noordstraat. Nu een bijgebouw horende bij het huis gebouwd circa 1953. De bebouwing gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Eerst in gebruik als boerderij, circa 1914 is er sprake van een slachterij, de eigenaar Pieter Decoster staat tevens geregistreerd als herbergier. De gebouwen kennen tal van mutaties. Het woonhuis wordt circa 1860 en 1883 vergroot, circa 1914 gedeeltelijk gereconstrueerd en opgesplitst in twee wooneenheden.

Laag, deels witbeschilderd en dwars geplaatst volume onder zadeldak (Vlaamse pannen) in verankerde baksteen. Oudste kern (eventueel uit het einde van de 18de eeuw) ter hoogte van de deur met omlijsting in gesinterde baksteen en links een stalgedeelte van 1914, aangepaste muuropeningen.

Het rechterdeel van 1883, uitgevend op de straat, is nu in gebruik als garage. Bruine baksteen boven een gepekte plint. Straatgevel met aflijnende bakstenen boord, in de top rondboogvensters met bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling en oculus. Zijgevel met steunbeer en segmentboogvormige muuropeningen, vensters met bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling, oorspronkelijk beluikt zie duimen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1864/25, 1874/3, 1883/2, 1893/9, 1914/2, 1931/3, 1953/3.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien