Hoeve Hof ter Lepe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Lepe

Beschrijving

Historische pachthoeve zogenaamd "Hof ter Lepe", eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal, reeds vermeld in 1528. Op de topografische kaart komt hier nog steeds het toponiem Veldbos of Hospitaalbos voor. Met bijkomende erftoegang via de Kronemolenstraat (Veldegem). Hoger gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf en met uitzicht op de vallei van de Moubeek.

Historiek. Het huidige grondgebied van Veldegem, dat pas een late ontginning kent (zie Veldegem), staat vroeger gedeeltelijk bekend onder de naam "Lepe". Het wordt in de ontginningsgolf van de 12de eeuw omwille van de slechte kwaliteit van de magere zandgronden overgeslagen en blijft als woeste grond in grafelijk bezit. Het toponiem "Lepe" zou verwijzen naar de drassigheid van het gebied en gaat in ieder geval terug tot 1296 wanneer een hofstede, gelegen in de parochie van Aartrijke, "t'eenre stede die heet Nordlepe" door Martin De Goeidts, "matsenaere" geschonken wordt aan het Sint-Janshospitaal te Brugge.

In 1757 wordt Amelberghe Hacx genoemd (naar aanleiding van haar testament) als pachter van de hoeve. Op de Ferrariskaart (1770-1778) ligt de hoeve ten zuiden van een beboomde straat die de Kronemolenstraat met de Moubekestraat verbindt. Het tracé bestaat nog maar dient enkel als oprit naar de hoeve. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld met boerenhuis en aanpalend landgebouw, verder enkele nutsgebouwen en bakhuis achter het woonhuis. In 1843 wordt het woonhuis aanzienlijk vergroot. Vóór 1932 wordt het schuurstalvolume palend aan het woonhuis vergroot. Circa 1971 worden alle landgebouwen vergroot en het huis opgesplitst in twee wooneenheden. De hoeve is dan bezit van de Brugse Commissie van Openbare Onderstand.

Beschrijving. Woonhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe, Vlaamse pannen). In de voorgevel jaarankers "1843". Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met nieuw schrijnwerk met kleine roedeverdeling.

Schuurstalvolume onder lagere nok met jaartal "1887" in de linkerzijgevel. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen, enkele bewaarde, licht getoogde muuropeningen onder strekken. Stalling ten westen van het erf met jaartal "1855" in de rechterzijgevel. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (golfplaten).

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1843/2, 1887/59, 1941/109.
  • JANSSENS D., Testament van Amelberche Hacx. Jaar 1757, in Artiriacum. Tijdschrift van de heemkring Ambacht Aertrijcke, jg. 25, nr. 1-2, 2002, p. 13-14.
  • POLLET J., De nalatenschap van Gelein van Haveskerke, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 9, nr. 3, 1988, p. 87.
  • POLLET J., Enkele gegevens over 'Noordover' te Zedelgem, in Noortover, jg. 2, nr. 1, 1989/90, p. 2.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien