erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
209662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209662

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen rond een gekasseid en gebetonneerd erf. Het is niet duidelijk of de hoeve reeds op de Ferrariskaart (1770-1778) staat, maar ze gaat zeker terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Door het vergroten circa 1950 van het woonhuis en latere wijzigingen van de landgebouwen ontstaat een dichte aaneensluiting van de bebouwing die de indruk van een vierkantshoeve wekt.

Aan de erftoegang vierkante, witbepleisterde hekpijlers met bijkomende persoonstoegang, smeedijzeren hekken.

Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht en wijzigingen in de loop van de 20ste eeuw, verankerde bruine baksteenbouw onder recent vernieuwd zadeldak (Vlaamse pannen), rechts een opkamertravee. Segmentboogvormige muuropeningen onder strekken, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

Grote landgebouwen, dwarsschuur en stallingen uit de jaren 1950.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1950/7.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.