erfgoedobject

Hoeve Groot Noordhof

bouwkundig element
ID
209659
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209659

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Groot Noordhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen op de hoek met de Noordstraat zogenaamd "GROOT NOORDHOF" zie houten opschrift op de schuur. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagd perceel met boomgaard. Was een pachthoeve van de familie de Pélichy. Circa 1830 wordt het woonhuis volledig heropgebouwd, de landgebouwen uitgebreid en een bakhuisje vlak achter het woonhuis opgericht. In 1956 wordt een gedeelte van het erf ingepalmd door de aanleg van de Noordstraat.

Gerenoveerde gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) op een groot deels bekiezeld erf, nu aangelegd als tuin. Woonhuis ten zuiden van het erf met achteraan een dwarsvleugel met links een opkamer. Verankerde, bruine baksteenbouw met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken. Nieuw schrijnwerk naar oud model, beluikte vensters met kleine en grote roedeverdeling. Opkamer boven een kelder met betraliede keldervensters onder rondboogvormige ontlastingsboog.

Grote stalling ten noorden van het erf met brede dakoverstek en met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Monumentale dwarsschuur met wagenhuis ten oosten van het erf, brede korfboogpoorten en asemspleten.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1835/5, 1956/14.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Groot Noordhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209659 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.