erfgoedobject

Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
209607
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209607

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit samenstel van twee burgerhuizen werd gebouwd rond 1897 voor rekening van Van Hoeck-Frechie naar ontwerp van Hend. Krekel. Deze bouwmeester vinden we courant terug op het Zuid, als ontwerper van burgerhuizen of kleine meergezinswoningen met een doorsnee façade. Hij maakt gebruik van de verschillende gangbare bouwstijlen, van neoclassicisme tot eclecticisme.

Deze twee woningen tellen drie bouwlagen onder pannen zadeldaken en respectievelijk twee (30) en drie traveeën (28). De lijstgevels kregen een verzorgde, maar standaard neoclassicistische afwerking, een stijl die alomtegenwoordig is op het Zuid en het eigen karakter van deze wijk heeft bepaald. Houten kroonlijst op consoles en met tandfries, hardstenen plint met betraliede keldervensters. Horizontale ritmering door kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen, op de verdiepingen met oren. Goed bewaard schrijnwerk: T-vensters en dubbele paneeldeur met bovenlicht. Bij nummer 28 wordt de centrale travee geaccentueerd door een balkon met ijzeren leuning en een deurvenster met gebogen fronton op pilasters. Eenzelfde balkon bekroont de deuropening bij nummer 30.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1210.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209607 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.