Neoclassicistische stadswoning

Beschrijving

Neoclassicistische stadswoning gebouwd rond 1895 voor rekening van G. Spiessens naar ontwerp van bouwmeester Jacques De Weerdt. Deze bouwmeester, bekend als architect binnen de art nouveaustroming in Antwerpen, tekende in het begin van zijn carrière doorsnee stads- en burgerwoningen met verzorgde, maar conventionele neoclassicistische gevels. De woning in de Ieperstraat is een voorbeeld uit deze eerste periode uit zijn carrière. De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met dakvenster met driehoekig fronton. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel heeft een smalle deur- en een brede, als risaliet uitgewerkte venstertravee. De standaard elementen van de eind-19de-eeuwse neoclassicistische woning zijn aanwezig: houten kroonlijst, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen in omlijsting, imitatievoegen op de begane grond. Aan de omlijsting van het bovenvenster in de venstertravee is veel aandacht besteed: het is bekroond met een driehoekig fronton dat steunt op pilasters. De gevel is verder versierd met maskers, balustrades, medaillons, uitgewerkte sluitstenen, diamantkoppen en plantenslingers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1457.