Neoclassicistisch ensemble van drie burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van drie neoclassicistische burgerhuizen met verzorgd afgewerkte bepleisterde en beschilderde lijstgevels. De drie woningen maken deel uit van een rij van vijf huizen, die in 1892 werden ontworpen door architect Frans Smet-Verhas voor 'expert nautique' Albert Jan Falk. De huizen op nrs. 30 en 32 werden in 1980 vervangen door een flatgebouw; in die tijd werden de gelijkvloerse verdiepingen van de andere panden verbouwd tot winkels.

Enkelhuizen van drie traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen onder zadeldak; later verhoogd met een verdieping met accorderend parement, onder plat dak. Fraaie lijstgevels die de standaard neoclassicistische afwerking kennen die het Zuid typeert: hardstenen plint, kroonlijst op klossen, begane grond met imitatievoegen, centrale venstertravee geaccentueerd door een balkon en extra ornamentiek zoals medaillons als sluitsteen en gebroken rond fronton, rechthoekige muuropeningen in omlijsting met oren.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 31.