Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Deze woning met winkel werd rond 1885 gebouwd voor de heer Sterkendries naar ontwerp van Victor Durlet. Het gaat om een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met centraal dakvenster onder driehoekig fronton en twee oeils-de-boeuf. De twee rechter traveeën werden op de begane grond aangepast en bestonden oorspronkelijk uit een venster- en een deuropening voor de winkel. Fraai afgewerkte bepleisterde en beschilderde lijstgevel voorzien van alle standaard elementen die gelden voor dit type woning, dat het karakter van het Zuid bepaalt: houten kroonlijst op klossen en centraal op modillons, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen. Accent op het centrale deurrisaliet dat voorzien is van een balkon, een deurvenster met uitgewerkte omlijsting, modillons met tussenliggende noppen en het bekronende dakvenster. Schrijnwerk vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 1525.