Pachthoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pachthoeve

Beschrijving

Pachthoeve volgens zegsman een 'moerashuisje', horend bij het kasteel "Litterveld". Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadaster (circa 1830) is bebouwing te zien. De eerste schets van 1847 en legger maken gewag van de bouw van een huis in 1838. In 1847 wordt de schuur bijgebouwd. De eigenaar is notaris Charles Beaucourt uit Brugge. In 1933 zou een vergroting van de woning plaatsvinden en wordt de familie van Caloen als eigenaar vermeld.

Huisje en schuur gelegen in een bosrijke omgeving palend aan het kasteeldomein en met deels begraasd erf. Dubbelhuis met vroeg 19de-eeuws uitzicht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw van anderhalve verdieping boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters en op de verdieping typerende halfronde vensters met vorkvormige roedeverdeling. Omlopende stoep met cementtegels.

Schuur met geïncorporeerde stalling ten zuiden van het erf. Verankerde, deels witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen), rechthoekige staldeuren en poort met afgeronde hoeken. Achteraan de tuin staat een gietijzeren zwengelpomp tegen een bakstenen pijler.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1847/1, 1933/40.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien