• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Beeldbepalend burgerhuis in de rij, op de hoek met Dorpwegel, oorspronkelijk een geheel vormend met Dorpwegel nummer 1. Voorheen uitgebaat als herberg "DEN HERT" zoals te zien op een foto van vóór 1910. Dan een dubbelhuis met herbergdeur in de vierde travee (boven de voormalige deuropening bevindt zich nog een metalen ring) en met hoge poort in de linkertravee.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al bebouwing aangeduid, op het primitief kadaster (circa 1830) enkel met een achterin gelegen landgebouw afgebeeld. Circa 1880 wordt door herbergier Pieter Maes de herberg op de Plaets opgetrokken en circa 1897 met een landgebouw uitgebreid. Het kadaster registreert in 1903 de bouw van een magazijn links van de woning. In 1905 is er sprake van een verhoging van de woning, wellicht dateert de beraping uit die periode. Gedeeltelijke reconstructie circa 1910, vermoedelijk wordt het rechterdeel (Dorpwegel nummer 1) vernieuwd terwijl het linkerdeel behouden blijft zie huidig. Circa 1931 wordt het magazijn geïncorporeerd in de woning.

Breed huis van vijf traveeën in de bocht van de straat. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met beraapte gevel boven een grijsbeschilderde, bepleisterde plint. Bij het rechterdeel beluikte, segmentboogvormige vensteropeningen met witbeschilderde vlakke omlijsting op de begane grond. Schrijnwerk met schuiframen, wellicht uit de jaren 1920, geïnspireerd op de Lodewijk XV-stijl. Op de verdieping met witbeschilderde, geprofileerde omlijsting met diamantkop als sluitsteen en sierbeschildering onder de lekdrempels, bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling. Kroonlijst op klossen. De deur, het brede venster links en dakvenster dateren eventueel uit de jaren 1950.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1880/6, 1897/7, 1903/31, 1905/13, 1910/15/2, 1931/37.
  • BRAET J., Geschiedenis van de brouwerij De Leeuw in Aartrijke, Zedelgem, 2006, p. 40.
  • NAERT U., Twintig jaar geleden stierf Hilaire Lansweert (1895-1967), in Tijdschrift voor de leden van de Heemkundige Kring "David Jonckheere", jg. 11, nr. 42/43, 1987, p. 101-107.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien