• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Opvallende, vrijstaande en dwars geplaatste woning met links een lage aanbouw onder sleepdak en rechts een doorgang naar enkele achterliggende huizen. Dit dwarsvolume staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagd perceel. Op het primitief kadaster (circa 1830) geregistreerd als woning met landgebouwen en boomgaard, eigendom van koster Frans Vandewalle. Circa 1856 worden zowel het huis als de bijgebouwen gelegen op de Plaets in tweeën opgesplitst. De bebouwing ondergaat nog verschillende wijzigingen, het hoofdvolume (nrs. 31-33) blijft nagenoeg ongewijzigd. Op een foto van circa 1900 is de verankerde, bakstenen woning te zien zonder cementbepleistering en met dezelfde vensterindeling (zie huidig).

Baksteenbouw met puntgevel onder zadeldak (mechanische pannen met gecementeerde gevels en op de begane grond een brede hoekafschuining, eventueel met oudere kern. Recente, rechthoekige vensters met geblokte, gecementeerde omlijstingen. Nr. 31 met nieuw gevelparement.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1856/5, 1866/20, 1882/7, 1941/72, 1957/46.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 133.
  • BRAET J., Geschiedenis van de brouwerij De Leeuw in Aartrijke, Zedelgem, 2006, p. 40.
  • BRAET J., Geschiedenis van de brouwerij 'De Leeuw' te Aartrijke. Deel I, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 20, nr. 3, 1999, p. 83-116.
  • BRAET J., Geschiedenis van de brouwerij 'De Leeuw' te Aartrijke, 1864-1916. Deel II, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 20, nr. 4, 1999, p. 133-156.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien