Herenhuis Vandewalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Vandewalle

Beschrijving

Halfvrijstaande herenwoning zogenaamd "Vandewalle" met aanleunende garage. In 1863 gebouwd in opdracht van Louis Vandewalle, eigenaar tussen 1854 en 1862 van de naastliggende brouwerij *"De Leeuw" gelegen op de Plaets. Na de verkoop in 1862 van de brouwerij moet Louis Vandewalle het brouwerijhuis verlaten en bouwt ernaast voor zijn gezin een nieuwe woning. Een foto van circa 1900 toont de voorgevel met onversierd bakstenen parement en bijhorend koetshuis. De cementbepleistering is wellicht aangebracht tijdens het interbellum.

Dubbelhuis van vijf traveeën in verankerde, roodbruine baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Gecementeerde voorgevel boven een plint in imitatie rustica en versierd met geometrische motieven, die baldakijnen en vaandels suggereren (respectievelijk boven en tussen de muuropeningen). Rechthoekige (begane grond) en licht getoogde (verdieping) muuropeningen. Deur met (vooruitspringend) bewaard bovenlicht met verticale roedeverdeling. Bewaarde, houten kroonlijst op klossen. Zijgevels met in de top een venster met grote roedeverdeling. Eronder in de linker zijgevel een blind venster met in trompe l'oeil beschilderd schrijnwerk met grote roedeverdeling.

Links van het huis een aanpalende tuin, van de straat afgescheiden door gietijzeren hekken rustend op bakstenen muurtjes.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1864/72.
  • BRAET J., Geschiedenis van de brouwerij 'De Leeuw' te Aartrijke. Deel I, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 20, nr. 3, 1999, p. 96-97.
  • BRAET J., Geschiedenis van de brouwerij 'De Leeuw' te Aartrijke, 1864-1916. Deel II, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 20, nr. 4, 1999, p. 136.
  • BRAET J., Geschiedenis van de brouwerij De Leeuw in Aartrijke, Zedelgem, 2006, p. 36.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien