erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
209547
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209547

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze eenvoudige, verzorgde neoclassicistische stadswoning werd rond 1900 gebouwd voor rekening van aannemer C. Van Regemortel. Van Regemortel realiseerde op het Zuid een aantal bescheiden woningen, in een gestandaardiseerde neoclassicistische bouwstijl, waarvan dit pand een voorbeeld is. Dit type woningen heeft het karakter van het Zuid bepaald. Door de aanwezigheid van de ontelbare woningen in een sterk gelijkaardige bouwstijl en met grosso modo dezelfde verhoudingen, ervaart men het Zuid als architecturaal homogeen.

Het huis telt twee bouwlagen en drie traveeën onder later toegevoegd mansardedak (oorspronkelijk zadeldak). Standaard aankleding van de lijstgevel: houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, puilijst en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen, het schrijnwerk van de dubbele deur is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1442.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209547 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.