Kasteeldomein Litterveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Litterveld

Beschrijving

Kasteeldomein met kasteel zogenaamd "Litterveld", gebouwd in 1866 in eclectische stijl, als jachthuis en buitenverblijf door de Brugse adellijke familie van Hamme-de Croeser de Berges. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Het kasteel "Litterveld" is in de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) opgenomen als puntrelict binnen de relictzone "Plateau van Wijnendale en Aartrijke".

De naam verwijst naar het voormalige veldgebied waarin het domein gelegen is. Gelegen te midden van een park met ten noorden van het kasteel een grote vijver en ten zuiden een kapel. De vijver van twee ha groot is gegraven als ontginning van klei voor de bakstenen van het kasteel. Het kasteeldomein wordt aan de zuidoostkant afgebakend door de Potsdambeek/Plaatsebeek.

Diep gelegen en toegankelijk via een lange oprit. Toegangshekken gevat in roodbakstenen pijlers met blauwhardstenen dekplaten. Kasteel opgetrokken in rode baksteen onder schilddak (leien) met gebruik van witte natuursteen voor de plint met kelderverdieping, omlijstingen van de rondboogopeningen en de oplopende erker aan de noordkant. Dakgoot rustend op een omlopende rondboogfries op consoles. Tegen de westgevel staat een veelhoekige traptoren onder kegeldak (leien). Zuid- en noordgevel met centrale puntgevel. Alle hoeken zijn afgewerkt met verjongende steunberen. Aan noordzijde, met uitzicht op de vijver, zit het ingangsgedeelte onder een brede luifel en toegankelijk via een bordestrap. Aan de westzijde een centraal geplaatst schouwkanaal met bas-reliëf met het wapenschild van de de famile van Hamme-de Croeser de Berges. Het dak is doorbroken met pittoreske dakkapelletjes. Het park bevat een ijskelder en grotten opgebouwd met Doornikse kalksteen.

Park. Aanvankelijk bestaat het domein uit een centrale vijver, omgeven door grasland, met aan de buitenzijde bos, doorsneden door rechte wegen en/of paden. Later is de parkaanleg uitgebreid over de zuidelijke helft van het domein. Kasteel centraal in het domein met ten noorden een grote vijver. Die ligt op de centrale zichtas in het park, op de lijn van het kasteel. Aansluitend rond de vijver open grasveld met enkele bomengroepen nabij de oever. Dit alles wordt omzoomd door parkbos. Ten zuidoosten van het kasteel ligt vermoedelijk een restant van de voormalige ommuurde moestuin.

Het huidige domein stemt in grote mate overeen met de toestand herkenbaar op de negentiende-eeuwse kaarten. Aan de buitenzijde van het domein treffen we her en der nog restanten aan van een oude beukenhaag, vermoedelijk bedoeld om buitengrenzen te markeren.

Bezoek van het kasteel en kasteelpark werden niet toegelaten. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • Boschvogelroute Zedelgem, Aartrijke, s.d., p. 5.
  • VAN CALOEN DE BASSEGHEM E., De Memoires, s.l., s.d.