Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen en beeldbepalende ligging tegen de rand van de dorpskom en op de heuvelrug van Aartrijke. Aan de noord- en oostzijde uitziend op de lager gelegen weilanden en akkers. Op het primitief kadaster (circa 1830) staat hier al een hoeve getekend. Wellicht werd deze in de tweede helft van de 19de eeuw vervangen zie huidig. Voortgaande op stijlkenmerken zou het woonhuis eerder dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Stalling en schuur zie jaartallen respectievelijk van 1865 en 1866. In de jaren 1980 werden aan het woonhuis de ramen van de erfgevel verlaagd zie huidig. In 2003 maakt architect Kris Coudenys een renovatieontwerp met respect voor de bestaande toestand en met eigentijdse toevoegingen. Aan noordoostzijde wordt een storende achterbouw vervangen door een woonruimte, aan westzijde wordt een garage aangebouwd.

Woonhuis, schuur (1866) en stalling (1865) staan in U-vorm opgesteld rond een zeer ruim deels begraasd, deels geasfalteerd erf en deels aangelegd als tuin. Centraal opgesteld, laag woonhuis met moderne balkvormige aanbouwen die het huis als het ware 'doorboren'. Dubbelhuis van vijf traveeën in bruine, verankerde baksteen en met rijk uitgewerkte voorgevel. Middenrisaliet geflankeerd door verjongende steunberen met ingangstravee onder trapgevel. Aflijnende mijterboogfries onder de dakgoot. Segmentboogvormige muuropeningen - rondbogig boven de deur - met strekken onder doorlopende waterlijst in gesinterde baksteen. Boven de vensters telkens drie gekoppelde smalle openingen. Rechts van het huis een aanbouw onder schuin afgewerkte muurdam met lisenen en boogfriezen. Uitkragende zijgevels met getrapte afwerking, enkele bewaarde segmentboogvensters en vernieuwde muuropeningen. Sobere achtergevel met twee centrale traveeën onder steekkap (zadeldak) en met segmentboogopeningen.

De moderne, contrastrijke aanbouw van 2003 vormt zowel qua structuur als qua materiaal (tropisch hardhout) een volledige stijlbreuk met het bestaande woonhuis. De strakke, uitgepuurde volumes hebben spaarzaam aangebrachte rechthoekige openingen, achteraan biedt een grote vensterpartij met terras van op de heuvel uitzicht op het omliggende en lager gelegen landschap. De aanbouw met garage is uiterst sober gehouden.

Monumentale stalling met wagenhuis ten oosten van het erf gelegen. Rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met brede dakrand op houten consoles. Beide eindgevels met jaartal "1865" en kruisje tegen de nok in gesinterde baksteen. Langs de dakranden klimmende spitsboogfriezen en streklaag (laatstgenoemde niet meer aan zuidzijde). Gevels opengewerkt door drie rechthoekige openingen en in de topgevel rondboogvormige laaddeuren van de hooizolder, bakstenen omlijstingen. Bewaarde staldeuren, twee segmentboogvormige poorten dichtgemetseld aan oostzijde.

Monumentale dwarsschuur met wagenhuis ten westen van het erf. Bruine baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met brede dakrand op houten consoles. Eindgevels, zuidelijk met jaartal "1866", met verjongende steunberen, klimmende fries langs de dakrand, drie asemspleten en grote oculus in de topgevel. Langsgevels geritmeerd door steunberen, aan elke zijde twee segmentboogvormige poorten waarvan aan oostzijde één vervangen door een opgehangen schuifpoort.

• DEPOURCQ A., Hoeve op de heuvelrug van Aartrijke, gerenoveerd door Kris Coudenys, in DEPOURCQ A., TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 15-19.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien