Hoeve Ter Laekebos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Laekebos

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "TER LAEKEBOS" zie op de zolder teruggevonden houten opschrift. Gelegen op de wijk Laeke Bosch zoals vermeld in het kadaster. Bestaande uit losse bestanddelen rond een ruim begraasd erf en toegankelijk via een rechte oprit. Heden in gebruik als hondenschool met clublokaal.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld binnen een omhaagd perceel met boomgaard. Op een kaart van 1783 te zien als "hofstede dhr petri gilliodts" met een rechte toegangsdreef vanaf de Aartrijksestraat, afgeloten met een hek ter hoogte van het erf. In 1823 wordt een figuratieve kaart opgemaakt van de hofstede en landerijen, eigendom van Pieter Gilliodts. Hieruit blijkt dat de hofstede gelegen is langs de "ouden gend wegh", die de verbinding maakt tussen de huidige Aartrijkse- en Ossebilkstraat. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid als pachthoeve met enkele landgebouwen, de woning heeft een L-vorm en aanpalend landgebouw. Circa 1850 wordt de woning gedeeltelijk vernieuwd en circa 1887 vergroot. In 1941 registreert het kadaster een vergroting van het huis aan westzijde die waarschijnlijk al vroeger werd uitgevoerd. In 1946 uitbreiding van de landgebouwen.

In zijn huidige vorm is enkel het woonhuis nog gaaf bewaard, bij de westelijke aanbouw met stallingen is het dak ontmanteld.

Laag woonhuis met links een opkamer, 18de-eeuwse kern met 19de-eeuwse uitbreiding. Bepleisterde en geelbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Lage rondboogdeur en rechthoekige, beluikte vensters. Rechterzijgevel met oculus in de top, rechthoekige vensters in de linkerzijgevel.

Interieur. Kelder met tongewelf en natuurstenen trap. Op de begane grond bewaarde balken met 18de-eeuwse balksleutels en natuurstenen console. In de 19de-eeuwse aanbouw achteraan is de oude buitenmuur met steunbeer nog herkenbaar, vloer met cementtegels. Dakspant aangepast en verbreed in de 19de eeuw.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1851/13, 1887/28, 1941/138, 1946/21.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen, nr. 639: Kaart met de nauwe straat te Aartrijke, met aanduiding van de gelanden, 1783.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen van de collectie Karel Mestdagh, nr. 4: Figuratieve kaart van een hofstede en landerijen onder de heerlijkheid van het kanunnikse, 1823.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien