Eclectische hoekbebebouwing

Beschrijving

Deze twee eclectische woningen werden rond 1913 gerealiseerd naar ontwerp van Alexander Van Roey in opdracht van aannemer Charles Vermuyten, die wellicht ook de bouw van de woningen uitvoerde. Vermuyten en Van Roey stonden samen in voor een hele reeks woningen in de Sint-Laureisstraat. Begin 20ste eeuw onderging de Sint-Laureisstraat belangrijke wijzigingen: zowel aan de noord- als aan de zuidkant van de straat werden talrijke woningen gesloopt voor nieuwbouw. Alexander Van Roey gaf de nieuwbouw in de zuidelijke helft een eclectische tint. Ook de andere hoek van de Sint-Laureisstraat is met een dergelijk eclectische ensemble bebouwd.

Het hoekpand, met op de begane grond een winkelruimte en op de verdiepingen appartementen, telt vier bouwlagen onder platte bedaking en drie + een hoektravee + een traveeën. Parement van gele baksteen met groene baksteen voor banden en versiering van de rollagen boven de vensteropeningen. Eenvoudige kroonlijst, hardstenen plint en puilijst. Rechthoekige vensteropeningen op de begane grond onder ijzeren lateien met rosetvormige klinknagels. Getoogde vensteropeningen op de verdiepingen, boven met eenvoudige ijzeren borstweringen, op eerste en tweede verdieping op de hoek een balkon met ijzeren leuning. Schrijnwerk is vervangen; winkeldeur verbouwd tot venster.

De woning in de Moonsstraat kreeg een parement in dezelfde materialen. De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain. Segmentbogige muuropeningen; rechthoekig keldervensters met diefijzers. In de venstertravee een erker met nieuw schrijnwerk; de deur bewaarde het fraaie gedeelde bovenlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3581.