Rij van vijf stadswoningen

Beschrijving

Deze vijf stadswoningen van twee bouwlagen en drie traveeën vormen samen een mooie gevelrij, met de voor de Belegstraat typische combinatie van bepleisterde en bakstenen lijstgevels.

De centrale woning valt op door het rode bakstenen parement en het leien mansardedak. De woning is geflankeerd door twee sterk gelijkende samenstellen van twee neoclassicistische woningen. De huizenrij is te situeren in het straatdeel tussen de Amerikalei en Brederodestraat, waar zich de gaafst bewaarde eind-19de-eeuwse huizenrij van de straat bevindt.

Nr. 30 is een stadswoning gebouwd naar een bouwaanvraag van 1899 voor weduwe Janssens, naar ontwerp van aannemer Leonce Molin uit Borgerhout. De eenvoudige, maar verzorgde gevel bewaart alle details: leien mansardedak met houten dakvenster met fronton en oeils-de-boeuf, speklagen en siermetselwerk, houten schrijnwerk, kroonlijst op klossen.

Nrs. 26-28 is een samenstel van twee identieke woningen met neoclassicistische lijstgevels, gebouwd circa 1897 voor rekening van aannemer J.B. De Pooter, die in deze buurt nog gelijkaardige huizenrijen realiseerde. De woningen kregen de standaard neoclassicistische afwerking die we kennen in het Zuid, met houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, geblokte bepleistering op begane grond, balkon met balustrade, eenvoudige ijzeren borstwering voor de benedenvensters. Het schrijnwerk van nr. 26 is bewaard.

De nrs. 32-34 vormen een sterk gelijkend samenstel, gebouwd voor L. De Coninck naar een bouwaanvraag van 1898 ingediend door bouwmeester Florent Verbraeken. Deze bouwkundige had net als De Pooter talrijke projecten in deze straat en in de buurt. De bepleistering is iets vlakker uitgewerkt dan bij de nrs. 26-28; brede vleugeldeuren.