Twee neoclassicistische stadswoningen

Beschrijving

Ensemble van twee neoclassicistische stadswoningen gebouwd rond 1897 voor beenhouwer Fr. Tys-Verlinden. De woningen tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak; de brede venstertravee heeft een verhoogde begane grond door het onderliggende souterrain. Dergelijke kleinere woningen, met verzorgde neoclassicistische gevel, zijn typisch voor de Jozef Liesstraat. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels zijn afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen en een hardstenen plint. Rechthoekige muuropeningen in omlijstingen, imitatievoegen op de begane grond, dakvensters met fronton waarvan de topstukken verdwenen zijn, oeils-de-boeuf. Schrijnwerk op nummer 24 deels bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1926.