Twee gespiegelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

De twee spiegelende, identieke woningen op nrs. 10-12 zijn gebouwd als centraal gedeelte van een neoclassicistisch ensemble van tien woon- en winkelpanden, van nr. 6 tot nr. 16. De huizenrij werd circa 1883 gebouwd in opdracht van schoenenfabrikant F. Collignon naar ontwerp van architect Victor Durlet. De woningen werden als één geheel geconcipieerd, met het centrale driehoekige fronton en de pilasters tussen de verschillende woningen die de indruk geven dat het om één groot herenhuis gaat. Het gaat om een huizenrij van drie bouwlagen onder leien zadeldaken; de twee centrale woningen (nrs. 10-12) tellen drie traveeën, de andere twee. Enkel nrs. 10 en 12 zijn vrij gaaf bewaard; de andere zijn verbouwd of vervangen door nieuwbouw.

Nrs. 10-12, identieke spiegelende woningen, zijn opgevat als centraal risaliet van het oorspronkelijke ensemble, met de twee deurtraveeën samen bekroond door een driehoekig fronton en gevat tussen geblokte pilasters. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting, houten kroonlijst op klossen. De begane grond wordt volledig voorzien voor winkelruimte; op nr. 10 is een fraaie houten winkelpui bewaard met afgerond etalageraam met gedeelde bovenlichten en originele houten voordeur met gedeeld bovenlicht. Deze winkelpui dateert van 1922 en is een ontwerp van bouwmeester C. Schreurs.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1883 # 65, 1922 # 13078.