Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa met garage, gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadastergegevens circa 1933 opgetrokken door Rémi Claeys, lid van het Claeysimperium (zie Aimé Claeysstraat, Léon Claeysstraat, Remi Claeysstraat, Ruddervoordsestraat) in Zedelgem. Behalve het slanke hoektorentje vertoont de woning grote gelijkenis met het huis nr. 206, ongeveer in dezelfde periode gebouwd door Aimé Claeys, de broer van Rémi. Het huis wordt circa 1941 naar achteren uitgebreid. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Witbeschilderde baksteenbouw met vooruitspringende rechtervleugel onder schild- en zadeldak (zwarte, mechanische pannen) boven een plint in blauwe hardsteen. Centrale, licht vooruitspringende inkomtravee met portaal. Rechtertravee met tuittop met bekonende bol, driezijdige erker onder half schilddak (leien) op de begane grond van de rechtertravee. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken. Zeshoekig hoektorentje onder ingesnoerde naaldspits (leien), de hoeken worden benadrukt door gevelhoge muurbanden. Bewaard schrijnwerk met kleine roeden in de bovenlichten. Beglaasde vleugeldeur met verzorgd traliewerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1933/26, 1941/13.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien