erfgoedobject

Villa Ter Wilge

bouwkundig element
ID
209440
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209440

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ter Wilge
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa met garage gelegen in een ruime, beboomde tuin, zogenaamd "TER WILGE" zie smeedijzeren opschrift aan de voorgevel. Volgens kadastergegevens circa 1942 opgetrokken door Jerôme Claeys, lid van het Claeysimperium (zie Aimé Claeysstraat, Léon Claeysstraat, Remi Claeysstraat, Ruddervoordsestraat) in Zedelgem.

Grote villa op onregelmatige plattegrond, gebouwd in gele baksteen onder schilddak (zwarte, mechanische pannen) met brede dakranden. Gebruik van geglazuurde, bruine baksteen voor de plint en het muurtje ter afboording van het bordes aan de voordeur. Sobere, rechthoekige muuropeningen, fraaie betraliede vleugeldeur in een brede, geprofileerde omlijsting in blauwe hardsteen. Halfronde erkers aan de voorgevel, met erboven een metalen balustrade en tegen de linkerzijgevel. Tuin van de straat afgescheiden door muurtjes en pijlers in gelijkaardige gele baksteen en met buisleuningen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1946/19.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Ter Wilge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209440 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.