Hof ter Zuytweghe met bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Zuytweghe

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "HOF TER ZUYTWEGHE" zie houten opschrift, toegankelijk via een aarden oprit. Volgens kadastrale mutatieschetsen gelegen in de wijk Zuidwege noord. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) gelegen in een omhaagde boomgaard. Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode, is te zien dat één van de gebouwen sindsdien is afgebroken. In 1863 registreert het kadaster de sloop van een aantal gebouwen, circa 1892 worden nieuwe schuren opgetrokken. Naar verluidt is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker tegen de schuur aangebouwd. Ook aan de naburige hoeve is een bunker gebouwd. Deze bunkers maken deel uit van het munitiedepot dat tijdens de Eerste Wereldoorlog gevestigd is tussen de Torhoutsesteenweg en de Moubeek.

Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. Ten noorden ligt het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw maar met sterk verbouwde muuropeningen. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1863/17, 1892/19.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • POLLET J., Zedelgem onder Duitse bezetting 1914-1918. Het laatste oorlogsjaar 1918, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 15, nr. 1, 1994, p. 3-21.
  • DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 67-80.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

Aanvullende informatie

Aan de noordelijke zijde van het gehucht Zuidwege legden Duitse eenheden in het najaar van 1917 (Eerste Wereldoorlog) een groot munitiedepot aan, dat via spoorlijnen aangesloten was op het spoorwegnet. De hoeve "Hof ter Zuytweghe" deed wellicht dienst als een soort van bevel- en coördinatiecentrum voor dit munitiedepot. In de schuur werd een bunker gebouwd van 10 meter lang en 3 meter breed met twee geknikte toegangen die uit de oorspronkelijke schuur uitsteken. De hoogte van de bunker bedraagt 3,5 meter, met een gebogen asymmetrisch dak van 2 meter dik. De maximale binnenhoogte is 1,5 meter. Op het dak werd de inscriptie "Park k. I/12 - 19.17" teruggevonden, wat zou staan voor Park Kompanie des I. Bataillons des Königlich Sächsisches Fussartillerie-Regiment 12, een eenheid die in Zedelgem arriveerde op 20 augustus 1917 en verantwoordelijk was voor het munitiedepot.

• DEVLAMYNCK F. 2022: Munitiedepots, 'Pionierparken' en bunkers in Zedelgem (2). Munitiedepot Torhoutsesteenweg, Shrapnel, 3, 69-79.