Kapel De Noordwandeling

Beschrijving

Kapel zogenaamd "De Noordwandeling" op de hoek met de Diksmuidse Heirweg. Opgericht in 1878 in opdracht van de toen 18-jarige Mathilde Rommel. De aanleiding tot het bouwen van de kapel is onbekend. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Rode baksteen onder zadeldak (eternietleien) met achteraan op de nok een smeedijzeren kruisje. Voorgevel met gemetseld fronton, geprofileerde dakrand steunend op hoekpijlers. Rondboogdeur met bakstenen omlijsting, houten vleugeldeur met in het bovenlicht straalvormige roedeverdeling. In de zijgevels rondboogvensters met kleine roedeverdeling en straalvormige bovenlichten. Tegen de achtergevel een bakstenen, rondbogige kapelnis onder zadeldakje. Vóór de ingang plaveisel met cementtegels.

Interieur onder gewelf met houten platen. Geel- en lichtblauwbeschilderde muren. Vloer in cementtegels met geometrische motieven, altaar achter smeedijzeren hek, houten zitbankjes.

• CAPON. G., Waar men gaat langs Vlaamse wegen… De kapel de Noordwandeling te Zedelgem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 21, nr. 3, 2000.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem, s.l., s.d., nr. 2.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 1, 2002, p. 41.
  • Heirwegpad, Zedelgem, 1980, p. 3-4.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien