Pastorie Sint-Laurentius

Beschrijving

Pastorie bij de Sint-Laurentiuskerk, gelegen in een tuin en volgens kadastergegevens opgetrokken in 1937, hoewel volgens de literatuur met huidig uitzicht uit de jaren 1950. Gebouwd op de site van de oude pastorie, al vermeld in 1677 als "het huys pastoreel van Zedelghem" wanneer de pastorie afbrandt en wordt heropgebouwd. Een kerkwegel geeft uit op de Sint-Laurentiusstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de achterin gelegen pastorie afgebeeld binnen een omwalling, de kerkwegel is afgezoomd met bomen. In 1789 is andermaal sprake van de pastorie wanneer die wordt uitgebreid en verbouwd. De toegangsweg naar de kerk blijft behouden in de 19de eeuw (kadastrale kaart, 1808-1810, uit de Napoleontische periode, primitief kadasterplan, circa 1830 en Atlas der Buurtwegen, 1844) en staat ook nog op het mutatieplan van 1937. De nieuwe pastorie wordt langs de Snellegemsestraat gebouwd, in de jaren 1950 zou de oude worden afgebroken. De oprit naar het chirolokaal, Sint-Laurentiusstraat nummer 12 volgt het tracé van de vroegere kerkwegel.

Gele baksteenbouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Dubbelhuis, met boven de rondboogdeur een gevelkapelletje met beeld van de Heilige Jozef met Kind.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1937/5.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • ARNOU P., Frederik Theodoor Ronse, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 21, nr. 2, 2000, p. 49.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 21.
  • POLLET J., Deken Walter Smidts bezoekt Zedelgem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 2, nr. 2, 1981, p. 44-45.
  • POLLET J., Jacob van Gerensdael, pastoor van Zedelgem (1647-1658), deken van Torhout (1649-1664), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 4, nr. 3, 1983, p. 91-98.
  • POLLET J., Pastoor Oliverius Tratsaert (1658-1673), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 5, nr. 2, 1984, p. 43-55.
  • POLLET J., Zedelgem tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 3, nr. 3, 1982, p. 99-126.
  • POLLET J., Zedelgem van de Vrede van Nijmegen (1678) tot het Bestand van Regensburg (1684), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 5, nr. 3, 1984, p. 83-94.
  • POLLET J., Zedelgem van de Vrede van Rijswijk (1697) tot de Vrede van Utrecht (1713), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 6, nr. 1, 1985, p. 3-17.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien