Twee neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Twee gelijkaardige neoclassicistische burgerhuizen gebouwd naar bouwaanvragen die in 1893 werden ingediend door aannemer P. Huygels voor respectievelijk H. Cuvillier en Van Laer. Het betreft enkelhuizen van drie traveeën, oorspronkelijk allebei met twee bouwlagen onder een mansardedak; bij nummer 10 werd het mansardedak vervangen door een derde bouwlaag. De afwerking van beide bepleisterde lijstgevels is vergelijkbaar, met hardstenen plint, bepleistering met imitatievoegen, omlijsting van de rechthoekige vensters op de verdieping, kordonlijsten en bewaard schrijnwerk. Nummer 10 met centraal balkon met gietijzeren leuning, nummer 12 houten dakvenster met fronton in het leien mansardedak.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 1251 (10), 1893 # 1175 (12).

Auteurs: Vervaet, Celine; Hooft, Elise