Samenstel van neorenaissance meergezinswoningen

Beschrijving

Opvallend samenstel van twee meergezinswoningen die circa 1896 gebouwd werden voor en door aannemer, metselaar, timmerman en meubelmaker Henri Claes. Het gaat om enkelhuizen van vier en drie traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain met betraliede keldervensters, gevat onder zadeldaken. De hoge lijstgevels zijn opgetrokken in rode baksteen, op de verdiepingen verlevendigd door speklagen en natuurstenen vensteromlijstingen en afgelijnd met tandfries en kroonlijst op klossen. Het hoge souterrain is samen met de bel-etage als een sokkel uitgewerkt met een zwaar hardstenen parement. Deze neorenaissancistische gevelafwerking valt op tussen de overwegend neoclassicistische, witgepleisterde lijstgevels die de onpare kant van de Cuylitsstraat typeren. Rechthoekige, regelmatig geplaatste muuropeningen met vervangen schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 300.

Auteurs: Vervaet, Celine; Hooft, Elise