• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Halfvrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak met dakschild (zwarte, mechanische pannen). Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing, binnen een omhaagd perceel afgebeeld, palend aan de oude omwalde pastorie. Op een figuratieve kaart (circa 1782) van de weg van af herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege" vermeld als "vi[du]a et lib[eri] emanuel storme wagemakerije". Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode en op het primitief kadasterplan (circa 1830) met identieke opstelling op de plaats van de huidige nrs. 20-24, namelijk een woonhuis aan de straatkant en een achterin gelegen landgebouw.

In 1840 registreert het kadaster een vervanging van het woonhuis door drie aaneengesloten wooneenheden (samen met het huidige nrs. 20-22). Een foto uit het begin van de 20ste eeuw toont de huizen als driewoonst onder een gemeenschappelijk schilddak en met een kordon ter hoogte van de onderdorpels. Nr. 24 heeft als enige van de drie huizen het oorspronkelijke dak en kordon behouden. Twee landgebouwen worden achteraan opgetrokken, respectievelijk vóór 1879 en 1908. Circa 1938 registreert het kadaster een uitbreiding achteraan het woonhuis. De cementering van de voorgevel, versierd met geometrische motieven, dateert wellicht uit deze periode. Eenvoudige, rechthoekige muuropeningen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1842/1, 1882/2, 1914/9, 1931/9, 1938/9.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 1449: Kaart van de weg gelegen te Zedelgem lopende van de steenweg op Torhout, van aan de herberg Zuidwege, tot aan de herberg de Blauwe Kroon, circa 1782.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 22-23.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien