• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Vrijstaand dubbelhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Volgens kadastergegevens en zie ankers in de linkerzijgevel met jaartal, in "1893" opgetrokken op de plaats van een ouder pand. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is hier al bebouwing met boomgaard te zien. Op een figuratieve kaart (circa 1782) van de weg vanaf herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege" is de bebouwing afgebeeld als "hof[sted]e joannes andries cum suis prop[rietaris] daer corn[elis] maertens wo[ont]". Oorspronkelijk gelegen op een groter perceel met meerdere gebouwen zie kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode en primitief kadasterplan (circa 1830). In 1879 wordt een achterin gelegen bakhuis vergroot. Circa 1904 worden na een verkoop de gebouwen gedeeltelijk afgebroken, enkel het woonhuis en een achterliggend gebouw blijven behouden.

Verankerde, gele baksteenbouw met gecementeerde voorgevel met aflijnende bakstenen fries. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met (recente) luiken. Op de verdieping halve, licht getoogde vensters met vensterbanken in gesinterde baksteen. Links een rondbogig gevelkapelletje met bekronend kruis in gesinterde baksteen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1851/24, 1863/24, 1882/7, 1894/10, 1904/4.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 1449: Kaart van de weg gelegen te Zedelgem lopende van de steenweg op Torhout, van aan de herberg Zuidwege, tot aan de herberg de Blauwe Kroon, circa 1782.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien