Vrije basisschool De Leeuw

Beschrijving

Vrije basisschool "De Leeuw", opgericht in 1950 als jongensschool ten behoeve van de groeiende wijk Sint-Elooi. De meisjes van de wijk beschikten al in 1942 over een school. Ook de jongens, die tot dan dagelijks de lange weg naar het dorp van Zedelgem moeten afleggen, beschikken nu over een school dichter bij huis. Architect Antoine Dugardyn (Brugge) ontwerpt in 1949 een schoolgebouw met feestzaal. Aanvankelijk was de begane grond ingericht als noodkerk, op de verdieping zijn vier klassen voorzien. Wanneer de Sint-Elooiskerk in 1960 in gebruik wordt genomen komt er op de begane grond ruimte vrij voor nog eens vier klassen. Tegenwoordig herbergt het gebouw een bij-afdeling van de school zie Pastoor Staelensstraat nummer 4.

Oranje baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen), grote rechthoekige ramen onder doorlopende latei. Nieuwe vensters met grote roedeverdeling naar oud model.

Interieur. Trap met treden in rode granito en metalen buisleuning.

• POLLET J., Parochie St.-Elooi. Zedelgem – De Leeuw. 1938-1988. Een terugblik, Zedelgem, 1988, p. 41, 53, 107-109.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien