Hoeve Lindenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Lindenhof

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "LINDENHOF" zie metalen opschrift, in de "Baillus Hoek" op de wijk Clabouterie. De hoeve staat op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid met vier gebouwen in een omhaagd perceel met boomgaard. Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode afgebeeld met de gebouwen in dezelfde constellatie. Vroeger met toegangsweg vanaf de Faliestraat zoals te zien op het primitief kadasterplan (circa 1830) en ook nog op een kaart van Zedelgem tijdens de Eerste Wereldoorlog, opgesteld door de Duitse bezetter.

Tijdens de opmaak van het primitief kadaster zijn de gebroeders Karel en Joseph Lievens (dorpsnotabelen) eigenaar. Het wagenhuis ten zuiden van het erf dateert volgens een jaarsteen van "1866". In 1884 registreert het kadaster een vergroting van de gebouwen, het woonhuis wordt naar achteren uitgebreid.

De hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf is toegankelijk via een deels onverharde, deels gekasseide oprit, aan de straat gemarkeerd door twee linden.

Boerenhuis ten westen van het erf met 18de-eeuwse kern. Verankerde, baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand steunend op houten klossen. Witbeschilderde voorgevel boven een rozebepleisterde plint. Licht getoogde deur met omlijsting in gesinterde baksteen op sokkels en met kroonlijst. Rechthoekige, beluikte vensters waarvan één met grote roedeverdeling.

Interieur. Balken met balksleutels.

Wagenhuis in verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) met aan erfzijde drie korfboogpoorten.

Stallingen ten noorden van het erf in verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), deels aangepaste muurdelen en muuropeningen.

Ten noorden van het woonhuis een klein bijgebouw met boven de segmentvormige muuropeningen opvallende groenwitte strekken.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1884/19.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 69-76.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien