Twee arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Achterin gelegen lage arbeiderswoningen circa 1905 als koppelwoning ter vervanging van een cichoreiast opgetrokken op het perceel van de toenmalige herberg "De Gouden Leeuw" (Torhoutsesteenweg nummer 188). Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Dubbelhuizen in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Nummer 100, met witbeschilderde voorgevel boven een groenbepleisterde plint, heeft het oorspronkelijk uitzicht met segmentboogvormige muuropeningen en beluikte vensters bewaard. Bij nummer 98 zijn de muuropeningen recent aangepast. Diepe voortuinen gescheiden door een haag van coniferen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1905/25.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien