Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1909 op een erf waar sinds 1859 reeds een woning stond (uitgebreid tot tweewoonst in 1896 en afgebroken in 1928). Ten oosten van het huis staat een 'fantasietoren' geïnspireerd op middeleeuwse voorbeelden en wellicht gebouwd in de jaren 1950. De ronde, bakstenen constructie wordt getypeerd door een rondgang met kantelen, steunend op een rondboogfries, rondboogopeningen met geblokte, blauwhardstenen omlijsting, houten erker en een spits torentje onder leien bedaking.

Het woonhuis lijkt in dezelfde periode te zijn gerenoveerd, wellicht met toevoeging van de dakkapel en aanpassen van de muuropeningen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1859/2, 1896/2, 1899/2, 1909/6, 1928/14.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien