Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning, bijna op het einde van de doodlopende weg, gelegen in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek. Bebouwing is op deze site reeds te zien op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. Het kadaster registreert in 1877 een vergroting van een ouder volume maar wellicht wordt dit vervangen zie huidig. Circa 1932 volgt een uitbreiding van het huis en het toevoegen van het bijgebouw.

Laag dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Erfgevel in witte pleister boven een gepekte plint en tegen de westgevel een lage stalling onder lessenaarsdak. Eenvoudige, rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk en beluikte vensters. Aanbouw met hogere nok van circa 1932, terugwijkend aan erfzijde en onder zadeldak (mechanische pannen). Betonnen stoep en metalen pomp midden op het onverharde erf en met bijgebouw ten oosten ervan.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1880/8, 1932/22.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien