Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, gelegen langs een bocht van de Groenestraat en op de hoek met de Lindestraat. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

De site staat opgetekend op de Ferrariskaart (1770-1778) en op een figuratieve kaart (circa 1782) van de weg vanaf de herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege". Het huidige boerenhuis met geïncorporeerde stalling (nu garage) kan in kern teruggaan tot voor de opmaak van de kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld met boerenhuis en (nu verdwenen) bakhuisje ten zuiden en schuurstalvolume ten noorden van het erf. De stalling ten westen dateert allicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het kadaster registreert pas vanaf 1943 enkele mutaties. Het erf kent een grenswijziging in 1948 wanneer de Groenestraat wordt heraangelegd en nog eens in de jaren 1970 met de aanleg van de woonwijk De Linde.

Dwars op de straat gelegen boerenhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen) en boven een gepekte plint. Dakrand steunend op houten klossen. Erfgevel met gewijzigde vensteropeningen (circa 1943?), de dakkapel kan eventueel in die periode zijn aangebracht. Recente garagepoort.

Achtergevel met opkamertravee met diefijzers. De straatgevel is spaarzaam opengewerkt door middel van een klein, centraal geplaatst vierkant en betralied venstertje met houten kozijn.

Kleine stalling in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Schuurstalvolume onder zadeldak (Vlaamse pannen en golfplaten) met recenter parement en muuropeningen onder betonnen lateien.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1943/33, 1950/8, 1968/35.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 1449: Kaart van de weg lopende van de steenweg op Torhout gelegen te Zedelgem, aan de herberg Zuidwege, tot aan de herberg de Blauwe Kroon, circa 1782.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien