Hoeve Mezelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mezelhof

Beschrijving

Kleine hoeve, zogenaamd "MEZ(?)ELHOF" fasegewijs tot stand gekomen, staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode zijn twee volumes afgebeeld: een woonhuis, dwars op de straat georiënteerd en een landgebouw, parallel aan het woonhuis. Volgens kadastrale mutaties gelegen in de wijk Baillus Hoek of Baillieus Hoek. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) beschreven als huis met boomgaard. Hierop is te zien dat een tweede woonhuis opgetrokken is op een achterliggend perceel (nr. 135). Ook dit woonhuis is gekoppeld aan een nieuw landgebouw, aangebouwd aan het bestaande landgebouw, in het verlengde ervan. In 1835 registreert het kadaster een herbouw van de woning (met bijbehorend landgebouw), de schets laat evenwel slechts een vergroting zien. Circa 1866 wordt het landgebouw afgebroken. Circa 1878 wordt het huis verdeeld in twee wooneenheden en ten noorden en ten oosten van het erf twee landgebouwen toegevoegd. Circa 1928 volgt een uitbreiding van het eerste huis (aan straatzijde) met een volume parallel aan de straat. In 1943 tekent het kadaster enkele kleine (vermoedelijk oudere) wijzigingen aan beide woningen op. In 1953 is alles teruggebracht tot één geheel.

Lage, rode en bruine verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (Vlaamse pannen). De vroegere indeling als tweewoonst is nog duidelijk afleesbaar. Oudste volume, dwars op de straat, met geïncorporeerde stalling. Woonhuis met gepekte plint en segmentboogvormige muuropeningen onder strekken, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk en beluikte vensters. Stalling met lage aanbouw met gecementeerde muren met imitatievoegen. Recenter woongedeelte aan straatzijde, voorgevel met gecementeerde plint. Segmentboogvormige muuropeningen met geelbakstenen strekken, beluikte vensters. Huisweide met fruitbomen en ijzeren pomp tegen bakstenen pijler. Aan straatzijde afgezoomd met een gemengde haag.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1837/9, 1866/5, 1878/7, 1928/45, 1943/24, 1953/30.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien