erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën

bouwkundig element
ID
209317
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209317

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel, gelegen links van nr. 103 en in "1902" (zie opschrift) gebouwd in opdracht van Hendrik en Theresia Maertens. De volksmond heeft het ook over "kapel van de Faliestraat, kapel van de Klythoek en Maertenskapel". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Ingewijd op 15 augustus 1902. In 1964 ondergaat de kapel enkele herstellingswerken, onder meer het vervangen van de leien dakbedekking door eternietplaten.

Gele baksteen onder zadeldak gecombineerd met rode baksteen voor de spitsboogomlijsting van deur en vensters, door- en omlopende banden en aflijning van het driehoekige fronton in de voorgevel. Toepassing van lisenen en tandlijsten die de topgevels aflijnen. Beschilderd opschrift in de voorgevel "O.L.VROUW VAN DE ZEVEN WEEËN. B.V.O.". Bekronend smeedijzeren kruis. Vleugeldeur en in de zijgevels vensters met grote roedeverdeling.

Interieur. Bepleisterde muren onder houten spitstongewelf. Houten altaar achter smeedijzeren hekken.

De kapel is gelegen op een grasveldje afgezoomd door een gemengde haag.

  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 1, 2002, p. 43.
  • DENOLF N., De kapel van de Zeven Weeën of de Zeven Smarten van Maria (Faliestraat, Zedelgem), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 27, nr. 2, 2006, p. 58-65.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209317 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.