Hoeve d'Hooghe Schuere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve d'Hooghe Schuere

Beschrijving

Hoeve, zogenaamd "D' HOOGHE SCHUERE" zie houten opschrift. Gelegen op een spievormig perceel tussen de Kronestraat en de Faliestraat. Deze hoeve staat in de ommeloper van 1674 omschreven als "dhof[sted]e daer Traen woont, wezende eenen driehouck, mette zuutzijde ande Failliestraete inden houck vande selve straete die naer Noorwege loopt". De eigenaar is Cornelis Logghe. De vroegste afbeelding vinden we terug op een kaart (1761) met landerijen van de kartuizers van Brugge, waarop de hoeve aangegeven staat als "hofste[de] van jan denijs daer lodewijck verhaege woo[nt]". Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met twee naast elkaar gelegen gebouwen in een omhaagd perceel. Staat op een figuratieve kaart (circa 1782) van de weg vanaf de herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege" aangeduid als "hof[sted]e comp[eterend]e joan[ne]s de conijnck daer lodewijck verheije woont".

Op de Atlas der Buurtwegen (1844) staan woonhuis, schuur en bakoven gegroepeerd rond het erf. Op de Vandermaelenkaart (circa 1850) vermeld als "Hooge Schuer Ferme". Dit is volgens De Flou de eerste vermelding van de hoevenaam. Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. Verankerde, bakstenen gebouwen met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis met bloktandfries onder de dakgoot en segmentboogvormige muuropeningen, beluikte vensters. Schuurstalvolume langs de Kronestraat.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 1449: Kaart van de weg lopende van de steenweg op Torhout gelegen te Zedelgem, aan de herberg Zuidwege, tot aan de herberg de Blauwe Kroon, circa 1782.
  • CAPPON G., De ommelooper der prochie van Zedelgem. Pieter Lust, landmeter, Zedelgem, 1996, p. 283.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1925, Deel VI, kolom 426.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien