erfgoedobject

Herberg en schrijnwerkerij

bouwkundig element
ID
209292
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209292
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning met magazijn
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Beeldbepalende woning met magazijn gelegen aan een bocht in de straat. Woning opgetrokken circa 1876 door Josephus Deketelaere, schrijnwerker en herbergier die hier vermoedelijk beide beroepen uitoefent. Dezelfde familie handelt er nog steeds in bouwmaterialen. Woonhuis en bijgebouwen kennen een aantal wijzigingen doorheen de tijd. Op een foto van na 1931 is een fragment van de voorgevel, met beluikte 19de-eeuwse vensters en cartouche, te zien. Het magazijn dateert van circa 1946. De gevelafwerking van het huis dateert eventueel uit die periode of circa 1959, wanneer ook de bijgebouwen hun huidige uitzicht verkrijgen (zie afgeronde hoek aan de straatkant).

Ensemble van woonhuis met kantoor en magazijn aan de straatkant en achterliggende bedrijfsgebouwen. Halfvrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Strak geritmeerde voorgevel met roodbakstenen parement in streklagen. Geometrisch effect door het gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, verdergezet in de omlijsting van de deur met bovenlicht en aanzet van het trappenhuisgedeelte. De rechthoekige, gekoppelde vensters, in nissen gevat, worden geaccentueerd door omlijstingen in zwarte tegels. De linkermuurdam bij het bovendaks gedeelte van het trappenhuis zorgt voor een asymmetrisch accent. Vrijstaand magazijn met inrij aan beide zijden en links een ronde, bakstenen pijler.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1876/7, 1884/51, 1887/3, 1906/6, 1945/12, 1946/15, 1959/25.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen: een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 15.
  • DENYS B., Jubileum Koninklijke Harmonie Kunst en Vermaak Zedelgem 1884-2009, Zedelgem, 2009, p. 16-17.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg en schrijnwerkerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209292 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.