Meergezinswoning met kolenhandel

Beschrijving

In 1880 dient architect Ferdinand Hompus een bouwaanvraag in voor de bouw van een huis met paardenstal, remises en magazijn in naam van kolenhandelaar Edmond Steppe-De Block. De locatie van deze kolenhandel is weloverwogen, want op dat moment wordt het Kolendok aan de overkant van de straat gegraven. Een jaar later ontwierp Hompus een gelijkaardige woning met kolenhandel op nummer 6. In 1888 wordt een nieuwe opslagplaats op het perceel gebouwd voor Steppe.

Het gaat om een meergezinswoning aan straatkant, met in de linker travee een poortdoorgang naar de achtergelegen magazijnen en stallingen en in de rechtertravee een voordeur naar de woning, met trappenhuis voor de verdiepingen. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak met in de poorttravee een bakstenen dakvenster met trapgeveltje. In een eerste bouwaanvraag eerder in 1880 ontwierp Hompus een woning van twee bouwlagen, die werd vervangen door een nieuw dossier met een geveltekening die overeenkomt met het huidige gebouw van drie bouwlagen. De lijstgevel kreeg een neo-Vlaamse renaissance uitwerking, met een parement in bak- en natuursteencombinatie en gebruik van neorenaissance-elementen zoals speklagen, hoekkettingen die het poortrisaliet aflijnen, natuurstenen kruiskozijnen en kloosterkozijnen in de rechthoekige vensteropeningen met bakstenen ontlastingsbogen met natuurstenen hoekstenen, smeedijzeren sierankers en ornamenten als noppen, diamantkoppen en rolwerkcartouches.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1880 # 406, 1880 # 568, 1888 # 363.