Winkelhuis in neo-Vlaamse renaissance

Beschrijving

Dit winkelhuis in neo-Vlaamse renaissance werd rond 1893 gebouwd voor kolenhandelaar L. Peellaert die op dat moment in de naastgelegen woning op nummer 28 woonde. Architect François Durlet tekende het ontwerp, dat qua bouwstijl aansluit bij de reeds gebouwde panden op de Vlaamsekaai, die bijna allemaal een rode bakstenen gevel met neo-Vlaamse renaissance ornamentiek kregen, met als voortrekker architect J.V. Delpierre, die voor de Waalse baron de Senzeille zes ensembles op de Vlaamsekaai realiseerde.

Het betreft een pand van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met twee dakvensters, oorspronkelijk versierd met driehoekig fronton en vleugelstukken. De lijstgevel kreeg een rood bakstenen parement met gebruik van natuursteen voor plint, speklagen, panelen, omlijsting van de vensteropeningen en voor de grote consoles waarop het balkon rust. Houten kroonlijst op klossen. Op de begane grond een segmentbogige deuropening in de linker travee en drie dito deurvensters, allemaal met natuurstenen sluitstenen en negblokken. Verdieping als bel-etage uitgewerkt, met breed korfbogig venster in de rechter helft, en balkon in de linker helft van de woning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 32.