Neoclassicistisch kantoorgebouw met aanhorigheden

Beschrijving

Neoclassicistisch complex met kantoorgebouw, conciërgewoning, stallingen en opslagplaatsen die Franz Hüger rond 1885 liet optrekken naar een ontwerp van G. Matthyssens. Hüger (1827-1899) was een vooraanstaande scheepsmakelaar, die zich op vrij hoge leeftijd nog gaat vestigen op de net verkavelde terreinen van het Zuid, vlakbij de nieuwe Zuiderdokken, het geplande Zuidstation en de Scheldekaaien.

De twee grote panden worden opgetrokken op een smal bouwblok tussen de Schaliën- en de Namenstraat; ze kregen een voorgevel in de Schaliënstraat en minder uitgewerkte achtergevels in de Namenstraat.

Het pand op nummer 2 is het kantoorgebouw, gebouwd op een geknikt, onregelmatig perceel. Het pand telt drie traveeën in elke gevel en drie bouwlagen, onder twee aparte zadeldaken. Twee bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met hardstenen plint en kroonlijst op modillons. De voorgevel in de Schaliënstraat wordt gekenmerkt door een grote rondboogpoort in de linker travee, met een zware omlijsting bekroond met medaillon en plantenslingers. Dubbele houten poort met bovenlicht waarin fijn ijzerwerk is verwerkt. Boven de poort, een balkon met balustrade op consoles; deurvenster met entablement. Imitatievoegen over de volledige gevel, die geritmeerd is door kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige vensteropeningen in eenvoudige omlijstingen; bewaard schrijnwerk.

De achtergevel van het kantoorgebouw in de Namenstraat is ondertussen sterk vervlakt. Opvallend is dat hier geen deuropeningen aanwezig zijn. Drie vensteropeningen op eerste en tweede bouwlaag, respectievelijk rechthoekig en segmentbogig; twee bovenvensters. De vensters waren oorspronkelijk in een rijke omlijsting gevat, in een parement met imitatievoegen. Enkel de kordonlijsten zijn bewaard.

Het belendende pand op nummer 4 bestaat uit een voorbouw aan de Schaliënstraat en een achterhuis in de Namenstraat. Voorbouw van drie traveeën en drie bouwlagen met winkelruimtes op de begane grond en boven een conciërgewoning. De voorgevel van dit pand werd in aansluiting met het kantoorgebouw afgewerkt, met gelijkaardige vensteropeningen en bepleistering. De winkelpuien op de begane grond, geritmeerd door segmentbogen op pilasters, zijn verdwenen.

Het grote achterhuis in de Namenstraat 3 telt zeven traveeën en vier bouwlagen en bevatte de opslagplaatsen en stallingen. De gevel van dit pand is zeer vervlakt; alle schrijnwerk werd vernieuwd; het pand werd omgebouwd tot appartementsgebouw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 526.