Pakhuizen van de Noordnatie

Beschrijving

Deze twee parallelle rode bakstenen pakhuizen werden gebouwd als magazijnen voor de Noordnatie. Dit transport- en opslagbedrijf was sinds 1886-1887 gevestigd op haaks aansluitende percelen in de Waalsekaai. De twee magazijnen werden ontworpen door J. De Vroey in een eclectische bouwstijl, met gevels die in beide straten anders uitgewerkt werden. Het magazijn in de Wapenstraat kreeg in 1914 zijn huidige uitzicht naar ontwerp van architect R. Frank.

De opslagplaats in de Wapenstraat telt zes traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, met een rood bakstenen lijstgevel met natuurstenen speklijsten; hardstenen plint, houten kroonlijst. Typerend zijn de ondiepe getoogde nissen die de traveeën omkaderen en de van diefijzers voorziene rechthoekige vensteropeningen onder ijzeren latei met rozetvormige bouten. In de twee linker traveeën, poortopeningen onder dito lateien, in de tweede travee een laaddeur op de tweede bouwlaag.

Het magazijn in de Luikstraat telt zeven traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De gevel is symmetrisch opgebouwd rond een centrale poortdoorgang, waarboven op elke verdieping een laaddeur. Opvallend in deze gevel zijn de rondbogige, gekoppelde vensters op de bovenverdieping, in een felrode omlijsting. Op de andere bouwlagen, segmentbogige gekoppelde vensters; in centrale en uiterste travee poortdoorgangen, rechthoekig en segmentbogig. De laaddeur op de tweede bouwlaag is rechthoekig onder ijzeren latei; de bovenste laaddeur is rondbogig. Ornamenten zijn de sierankers, de gele bakstenen fries, de hardstenen puilijst, de helrode ontlastingsbogen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 791, 1914 # 5746.