Eclectisch koffiehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch koffiehuis

Beschrijving

Op de hoek van de Waalsekaai met de Timmerwerfstraat werd rond 1908 een eclectisch, art-nouveaugetint koffiehuis gebouwd voor rekening van Bellens naar een ontwerp van Adolphe Vander Heyden. Functie en bouwstijl sluiten aan bij de andere bebouwing rond de Zuiderdokken, waar handelspanden en drinkgelegenheden inspelen op de havenactivitieten en resoluut gekozen werd voor veelkleurige, eclectische of neorenaissance-architectuur.

Het is een pand van vier bouwlagen onder plat dak, met drie traveeën in de Timmerwerfstraat, een afgeschuinde hoektravee en drie traveeën aan de Waalsekaai. De lijstgevels kregen een geel bakstenen parement met gebruik van zwarte baksteen voor decoratieve banden en natuursteen voor sierlijk vormgegeven details zoals de boven- en onderdorpels van de vensteropeningen. Op de beneden- en bovenverdieping segmentbogige muuropeningen, op de andere bouwlagen rechthoekige vensters. Opvallend hoefijzerbogig deurvenster centraal in de gevel aan de Waalsekaai, dat het geheel een duidelijke art nouveau stempel geeft, versterkt door het art-nouveau-ijzerwerk van de balkonleuning en –consoles. De beide lijstgevels worden beëindigd door een opeenvolging van segmentbogen die de traveeën overspannen, gescheiden door boven de kroonlijst uitstekende, fijne pilasters. De decoratieve panelen die de bovengevel aan de Waalsekaai sierden, zijn verdwenen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 24.